Adviestraject
De aanschaf van installaties voor teelt en verwerking is niet alleen een forse investering. De aanschaf moet ook voldoen aan uw eisen wat betreft capaciteit, energieverbruik, invloed op de productkwaliteit e.d. Dat tegen zo laag mogelijke totale kosten (investeringskosten, jaarkosten, energiekosten, kosten van productverlies). De vertaling van eisen naar een ontwerp is door alle aspecten die een rol spelen voor installaties minstens zo uitdagend als het bouwkundige ontwerp van de loods of kas waarin de installaties een plek moeten vinden.
Niet zelden wordt het bouwkundige ontwerp mede door de installaties bepaald. Op dat vlak werken we intensief samen met Agrofocus Projects maar ook met andere bouwkundige adviesbureau’s . In een adviestraject bestaande uit een aantal stappen ondersteunen wij u bij de aanschaf van installaties. Daarmee koopt u de installaties die voldoen aan uw eisen, tegen zo laag mogelijke totale kosten met in het uitvoeringstraject een zo klein mogelijke kans op meerwerk.
Basisontwerp
Het basisontwerp begint bij het product en de werkwijze.
Het uitgangspunt voor elk ontwerp is het product zelf én de manier waarop binnen het bedrijf wordt gewerkt. Het product bepaalt welke stappen nodig zijn tijdens de teelt of na de oogst. De snelheid waarmee deze stappen kunnen of moeten worden uitgevoerd, hangt af van producteigenschappen (zoals groeipatroon, opbrengst, benodigde koel- en opwarmsnelheid, droogsnelheid, en de pull-down tijd bij ULO-bewaring of -behandeling) én van de werkwijze in het bedrijf (zoals oogstcapaciteit en het gebruikte fust).
Waar mogelijk houden we rekening met toekomstige ontwikkelingen, zodat het ontwerp ook op lange termijn functioneel blijft.
Als er weinig bekend is over een product, voeren we chemische analyses en andere metingen uit om tot een doordacht ontwerp te komen. In specifieke situaties kan het nodig zijn om maatwerk fust te ontwikkelen, afgestemd op het product en het proces.
Kortom: elk ontwerp is maatwerk, waarbij producteisen en technische mogelijkheden zorgvuldig samenkomen. Een mooie uitdaging die vraagt om een integrale, doordachte aanpak.


Kostenbegroting
Van basisontwerp naar kostenbegroting.
Zodra het basisontwerp is vastgesteld, kan er een kostenbegroting worden opgesteld. Deze begroting is vaak essentieel voor het verkrijgen van financiering voor het project.
Hoewel de uitvoeringsdetails in deze fase nog niet volledig bekend zijn, komt de keuze voor het koel- en/of verwarmingssysteem nu al in beeld. Verwachte energiekosten, afschrijving, onderhoud en mogelijke subsidies spelen hierbij een belangrijke rol. Dankzij onze jarenlange ervaring en de vele offertes die we beoordelen, kunnen we in veel gevallen al een weloverwogen systeemkeuze maken, die vervolgens wordt opgenomen in de begroting.
Als er nog geen definitieve keuze kan worden gemaakt, nemen we meerdere opties op in het bestek.
De kostenbegroting in deze fase is altijd onderhevig aan enige onnauwkeurigheid. Voor financieringsaanvragen is de indicatieve bandbreedte in de investeringskosten echter doorgaans voldoende en acceptabel.
Bestek en aanbesteding
Het belang van een helder bestek.
Wanneer het basisontwerp is vastgesteld en het project financieel haalbaar is, is het van groot belang dat de installaties voldoen aan de eisen uit het ontwerp én marktconform worden ingekocht. Een gedetailleerd bestek is daarbij onmisbaar. Hierin wordt de technische uitvoering van de installaties nauwkeurig beschreven. Dit zorgt ervoor dat precies wordt geleverd wat nodig is en dat meerwerk tot een minimum beperkt blijft.
Doordat alle specificaties vastliggen in het bestek, zijn de offertes goed met elkaar te vergelijken. De keuze voor een installatie is niet gebaseerd op de laagste aanschafprijs, maar op de laagste exploitatiekosten in combinatie met optimale prestaties voor het product. In overleg met de opdrachtgever worden meerdere installateurs benaderd om een offerte uit te brengen.
Zelfs wanneer wordt besloten om het project met bestaande installateurs te realiseren, blijft het opstellen van een bestek waardevol. Het voorkomt onduidelijkheden, beperkt meerwerk en zorgt ervoor dat het ontwerp vooraf goed is afgestemd met de opdrachtgever.
Afhankelijk van het project kan het bestek onder meer de volgende onderdelen bevatten:
- Koelcellen en deuren
- Ventilatoren
- Koelinstallaties
- Verwarmingsinstallaties
- Warmteterugwinning en warmtepompen
- CA- en ULO-bewaarinstallaties
- Licht- en krachtinstallaties
- Procesregeling
Bij het bestek worden ook basistekeningen geleverd van de koel- en verwarmingsinstallaties. Deze tekeningen geven inzicht in de leidingloop, leidingdiameters en alle appendages zoals kleppen en pompen.
Het aanbestedingstraject wordt afgesloten met het controleren van de opdrachtbevestigingen – inclusief de opzet ervan in verband met eventuele subsidieaanvragen – en het afzeggen van de installateurs die de opdracht niet hebben gekregen.

Begeleiding tijdens installatie
Begeleiding tot in de laatste details.
Na de keuze van de installateurs start de uitvoeringsfase. Ook in deze fase blijven we de opdrachtgever actief ondersteunen. We controleren de definitieve ontwerpen en nemen indien nodig deel aan overleggen met de aannemer en opdrachtgever om de planning te bewaken.
Komt er tijdens de uitvoering behoefte aan aanpassingen naar voren, dan worden deze zorgvuldig besproken en afgestemd. Na afronding van het project controleren we of alles is uitgevoerd volgens de gemaakte afspraken en of alle wettelijk verplichte keuringen zijn uitgevoerd. Van de oplevering wordt een uitgebreide rapportage opgesteld.
Bij de oplevering voeren we soms aanvullende metingen uit, zoals:
- Inkoelsnelheid
- Luchtverdeling
- Thermografische opnames van cellen en leidingisolatie
- Ventilatiecapaciteit bij verschillende standen van de inlaatkleppen
Indien uit de rapportage blijkt dat er nog bijsturing nodig is, zal de installateur de laatste aanpassingen uitvoeren. Op die manier bent u verzekerd van een installatie die functioneert zoals bedoeld.
Natuurlijk is regelmatig onderhoud essentieel om die prestaties op peil te houden.
